Skärminspelning och videoredigering med Camtasia

Camtasia är ett populärt program för att göra skärminspelningar och redigera video.

 

Jag (Stina) använder alltid Camtasia för att spela in och redigera mina instruktionsfilmer. Jag upplever det som relativt lätt att använda och med mycket bra funktionalitet. Om du också arbetar med att skapa film så kan Camtasia vara ett värdefullt verktyg för dig.

 

I Camtasia får jag en bra visuell överblick över mitt videoprojekt. Samtidigt som jag redigerar ser jag en förhandsvisning av filmen (1). På tidslinjen (2) kan jag styra exakt när något ska hända i min film samt trimma och dela upp mina videoklipp. Om filmprojektet innehåller ljud så syns det också som ett ljudspår (3), och jag kan enkelt klippa bort delar av ljudet som inte blev bra.

 

 

Företaget som ligger bakom Camtasia heter TechSmith. De har spelat in videoguider som hjälper dig att komma igång med programmet. Det är korta, välproducerade guider som är lätta att följa.

 

Du hittar Camtasias videoguider här.

 

LiUs IT-utbildningar erbjuder numera kurser i Camtasia. Det finns två schemalagda tillfällen under våren. Om ni är en arbetsgrupp på minst tre personer så går det även att beställa ett särskilt kurstillfälle bara för er.

 

Information om kursen hittar du här.

 

Det är möjligt att prova Camtasia gratis i 30 dagar. Ladda i så fall ner programmet via MinIT. Bestämmer du dig för att köpa en licens så kostar det ca 182 euro per användare. Om du behöver en licens så kan det beställas via programvaruansvarig på din institution, efter godkännande från din närmaste chef.

 

Lycka till med dina filmprojekt!

/Stina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *