Säkerhet på din LiU telefon

Hej, Rikard från Teleservice här igen.

Här om dagen stod jag på en väletablerad butikskedja som säljer allt från makaroner till svetsar och funderade på en viss korv var billigare där än på en konkurrerande butik. Jag plockade upp min LiU Telefon för att kontrollera detta mot Google. Jag hinner ta upp telefonen för att se information om att den var på väg att uppdatera sig innan den blev svart i en omstart. Endel kanske hade blivit upprörda över detta, men i stället blev jag glad över att själv få se hur väl fungerande vårt fjärrhanteringssystem är.

Just nu i skrivande stund är större delen av oss i vårt uppkopplade samhälle sårbara. Detta tack vare sårbarheter som WebP och Curl. Dessa sårbarheter som visat sig ha en betydande inverkan på en mängd olika operativsystem och applikationer, inklusive Android och iOS. Och jag kunde i lugn och ro stå där och fundera på korv då våra system ser till att vi är beskyddade. Och inte nog med det, korven var billigare. Det kunde jag se två minuter senare efter att installationen var klar.

Vi ska inte grotta ner oss i vad denna sårbarhet går ut på. Vi nöjer oss med att säga, att den är dålig helt enkelt. I stället skall vi fokusera oss på hur vi kan skydda oss utöver det vi gör på distans från Digitaliseringsenheten.

För att skydda sig mot denna sårbarhet och även andra kommande hot rekommenderas det att användare uppdaterar sina enheter och applikationer till de senaste versionerna. Vi på LiU ser till att din LiU telefon och LiU dator uppdateras, men du kan med fördel skynda på den processen. Om inte annat kan du, genom lite proaktivt planerande se till att telefonen uppdateras då du vill.

Börja med att uppdatera ditt OS. På de flesta telefoner kan du hitta dina programuppdateringar enligt följande steg.

  1. Inställningar / Allmänt
  2. Om telefonen / Programuppdateringar

Ta för vana att göra detta med jämna mellanrum så kommer din enhet alltid vara säker och inte behöva tvångsuppdateras av ett system som inte tar hänsyn till att du just skulle Googla korvpriser eller annat.

Sedan är det bra att man med jämna mellanrum går in i sin AppStore / PlayStore för att kontrollera om man har några uppdateringar för sina appar som man inte hämtat hem.

 

Man kan också skydda sig genom att göra genomtänkta och bra val av LiU telefon.  De telefoner vi på Teleservice rekommenderar har alla flera år av säkerhetsuppdateringar framför sig. En ny iPhone av senaste modellen kan man lugnt räkna med att den kommer få uppdateringar i minst sju år framöver. En ny Android av senaste modellen kommer kunna få uppdateringar i 3-5 år. Och vi ser att livslängden sakta ökar hos båda tillverkarna.

Tänk också över vilka appar du laddar ner. Att dåliga rykten om olika appar säkerhetsbrister sprids beror ofta på att det finns en viss sanning i ryktena. Din telefon och dina uppgifter på den är aldrig säkrare än din sämst skyddade app.

En sista faktor som jag vill beröra är osäkra nätverk. På din LiU telefon har du 250 GB surf det räcker länge! I snitt använder LiU anställda knappt över 5 GB i månaden. Du behöver inte ansluta till hamburgerkedjans offentliga nätverk, eller försöka lista ut vilket av caféets öppna nätverk som är det riktiga. Och till sist, ladda aldrig ner en specifik app för att ansluta till ett nätverk.

Med dessa enkla åtgärder kan du stå vartsomhelst och ändå känna dig ganska trygg med din LiU telefon.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *