Hantera kalenderbehörigheter i Outlook

Det kan vara smart att kunna dela sin kalender med kollegor för att enklare kunna boka in möten eller se när någon finns på plats. I Outlook är det lätt gjort! (Det kräver förstås att du använder din elektroniska kalender istället för en analog papperskalender… ;))

Alla anställda på  LiU har ett e-postkonto på en s.k. Exchange-server. Där finns även automatiskt en kalender som du kan använda i Outlook eller på din smarta telefon. Du kan själv välja hur mycket information från din kalender som andra ska se. De flesta kan bara se ledig/upptagen, men de personer du själv väljer kan få se mer information och även lägga till/ändra information, om du vill. (I Office för Mac finns en bugg som gör att det inte alltid fungerar som det ska med delade kalendrar. Man kan dock alltid logga in via webbmejlen och se kalendern den vägen istället om det behövs.)

För att ställa in detta går du till kalendern i Outlook och klickar på knappen ”Kalenderbehörigheter”.

Kalenderbehorighet

Kalenderbehorighet2

 

Klicka på knappen ”Lägg till…” för att välja en person som du vill ge behörighet till din kalender. I rutan som kommer upp söker du upp personen och klickar på knappen ”Lägg till” längst ner. Klicka OK.

 

kalenderbehorighet3

kalenderbehorighet4

 

Nu har personen (i detta fall Stina) lagts till i listan högst upp i rutan. Som standard får Stina behörighetsnivån ”ledig/upptagen”. Klicka på Stinas namn och klicka på menyn ”Behörighetsnivå” och välj t ex ”Granskare”. Det ger Stina behörighet att se vad jag skrivit i kalenderbokningarna. Men hon kan inte ändra, ta bort eller lägga till något i min kalender. Det syns i de olika valen i nedre delen av rutan vad hon kan göra. Du kan även ändra valen direkt här om du vill. Prova även att välja andra alternativ under ”Behörighetsnivå” för att se hur alternativen ändras.

När Stina sen vill se min kalender gör hon så här:

I Kalendervyn i Outlook klickar hon på ”Öppna Kalender” kalenderbehorighet5  ”från adressboken”

 

Kalenderbehorighet6

 

 

Stina letar upp mitt namn och lägger till mig, precis som ovan. När hon klickar OK dyker min kalender upp bredvid hennes egen i Outlook. Mitt namn finns också med i hennes lista över kalendrar till vänster så att hon snabbt kan öppna den igen vid behov.

//Emma

Se också:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *