Vilken telefon skall jag välja?

Här om dagen sa min dotter till mig när vi stod och valde bland plock godiset på Coop att ”det kan ju aldrig alltid inte vara något som du inte gillar”. Alla de negationerna gjorde mig helt yr i huvudet, men jag tror att hon hade fel. För lite senare på dagen satt jag där hemma och rotade i den påse jag själv plockat ihop och kände mig besviken på att det inte fanns något jag gillade. Så är det ibland, de svåraste valen är de där det finns mycket att välja på. Känner du så när du skall välja en ny LiU telefon? Förutom de sex standard telefonerna har vi en skrivbordstelefon, en enkel ”dum” telefon och en tålig rackare, allt som allt nio valmöjligheter. För att du inte skall sitta där på ditt kontor och vara besviken på ditt val så ska jag här ge dig lite tankar som kanske kan vägleda dig till ett bra val. Det finns vissa val som är enklare så låt oss börja med dem.

Ditt jobb är motsatsen till stillasittande, du är ute i skog och mark. Du trillar ofta över stubbar och har anmärkningsvärt många gånger plockat upp din telefon ur en vattenpöl eller råkat kliva på den med dina grova kängor. Då skall du ha en tuff telefon som klarar sådant, eller ett tufft skal. En Galaxy Xcover 5 ee eller en special beställning på ett tufft skal hos teleservice.

Du jobbar tilsammans med andra i ett rum där ni delar på en telefon. Eller så har du ett arbete där du i stort sett aldrig lämnar skrivbordet, och efter arbetstid vill du inte ha med din LiU telefon hem. Då kan en Doro Deskphone vara ypperligt. Det är en mobil förklädd till en bordstelefon.

LiU telefonen är inte ett centralt hjälpmedel i din arbetsroll. Du ringer sällan, behöver inte läsa mail eller skicka meddelanden över Teams. Du tycker dessutom att tangentbordet på de där ”smarta” telefonerna är alldeles för litet, du vill ha knappar! Då är en enkel Doro 5861 din bästa vän!

Android vs iOs

Nu kommer vi till den stora vattendelaren, frågan som debatterats i kilometerlånga trådar på diverse forum. Vilket är bäst? Är det någon skillnad? Jag kommer här ge er lite fakta som ni själva får ta ställning till. Jag utgår från våra riktlinjer på LiU och inte från resterande livet utanför campus.

Säkerhet. En LiU telefon skall vara säker. Vi skall känna oss lugna över att den data jag hanterar i min LiU telefon är skyddad och inte utsatt för någon risk eller sårbarhet. Både Android och iOs utsätts för risker och sårbarheter. Vad är skillnaderna? Vi kan ta den senaste sårbarheten WebP som ett exempel. Denna sårbarhet drabbade många olika operativ, däribland iOs och Android.

iOs: Genom vårt fjärrhanterings system så automatuppdatera vi konstant våra iPhones och iPad. Det innebär att majoriteten av iOs enheter alltid är uppdaterade. När denna sårbarhet upptäcktes (innan den blev allmänt känd) gjorde Apple en fix som skyddade mot denna. Det var den 21/9 som den fixen släpptes i en uppdatering. Incidenten blev allmänt känd 29/9  då blev även vi på LiU medvetna om den. Vilket betydde att när vi började jobba med den var en stor del av våra enheter redan uppdaterade och säkra. Vi på Teleservice gjorde en policy som meddelade alla som inte uppdaterat sin telefon att göra det skyndsamt. På några dagar var 90% av alla våra iOs enheter uppdaterade och skyddade. Idag är 8% inte uppdaterade.

Android: Androider kan vi inte automatuppdatera idag. Den möjligheten finns inte på samma sätt. Vilket resulterar i att de flesta inte har senaste uppdateringen till att börja med. Den 16/10 släpptes den första fixen för WebP för Androider och Samsung kom med en uppdatering.  Moto G Pro släppte ingen fix och blev istället en enhet som nu måste bytas ut. Meddelanden går fortfarande idag ut till enheter som inte än har uppdaterats.  Idag är 26% inte uppdaterade.

Livslängd. En telefons livslängd gynnar både miljö och ekonomi ju längre den blir. Och livslängden avgörs av flera faktorer. Den viktigaste faktorn är som vi redan berört, hur länge den får säkerhets uppdateringar. Moto G Pro förkortade sin livslängd med ett år genom att inte släppa någon mer säkerhetsuppdatering. Både Android och iOs tenderar att släppa mer säkerhetsuppdateringar och förlänger livstiden på sina modeller. Vi på LiU tillåter en telefon att leva 6 månader efter sista säkerhets uppdateringen.

iOs: Apple har återkommande förlängt livet på sina enheter efter att man trott att de inte skulle få någon mer säkerhets uppdatering, genom att släppa en ny. Det har gjort att man kunnat ha en iPhone i 7 år utan problem. Men medellivslängden de senaste åren har på LiU varit drygt 5 år.

Android: Android har i sina senaste modeller lovat längre livslängder med mer uppdateringar. Men har även kortat av vissa modeller som vi sett. Medellivslängden på en Android på LiU ligger på ca tre år.

 

Summa summarum: Teleservice har större möjligheter att uppdatera, hjälpa och hantera iOs enheter. Vill du ha en telefon länge och vet du med dig att du inte är jättebra på att hålla din enhet uppdaterad själv, så rekommenderar Teleservice en iOs enhet. Gillar du att byta telefon ofta och är en hejare på att hålla din enhet uppdaterad så kan en Android vara något för dig.

Tänker du igenom detta när du väljer din telefon så kan det ju aldrig alltid inte vara något som du inte gillar!

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *