Skala bilder rätt i PowerPoint

När du infogat en bild i PowerPoint så kan du ändra den till den storlek du önskar. Men se till att göra det på rätt sätt så att bilden inte blir ihoptryckt på någon ledd.

 

Omforma rätt

När du vill omforma en bild, klicka på den så att det syns vita prickar i kanten. Dra i någon av hörn-prickarna för att ändra bildstorlek och behålla bildens dimensioner. Undvik att använda kant-prickarna!

Återställ tidigare misstag

Om du redan har skalat bilden fel så kan du återställa den genom att markera bilden, gå till fliken Bildformat, fäll ut fliken Återställ bildobjekt och välj Återställ bildobjekt och storlek.

Nu kan det hända att bilden plötsligt blir väldigt mycket större än din presentationsbild (om originalbilden var mycket högupplöst). Zooma i så fall ut bildytan en bit för att få bättre överblick. Skala sedan ner bilden med hjälp av hörn-prickarna och dra in bilden på presentationsytan.

Beskära bilden

Om det är så att du faktiskt vill ändra dimensionerna så rekommenderar jag att du istället beskär bilden. Klicka på bilden så att den blir markerad. Gå sedan till fliken Bildformat och klicka på Beskär. Då syns svarta handtag runt bilden. Dra i dem för att välja vilken del av bilden du vill behålla. När du är nöjd klickar du på Beskär-knappen igen för att bekräfta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *