Varför jag föredrar Mörkt läge

Nu är det vår i luften och vi går mot ljusare tider. Härligt tycker jag!

Men i det här blogginlägget vill jag ändå slå ett slag för mörker. Eller rättare sagt Mörkt läge i mina skrivbordsappar.

Jag spenderar stor del av min arbetstid framför datorskärmen, och då händer det ibland att jag blir trött i ögonen. Skärmen består ju faktiskt av en massa små lampor, vilket kan bli tröttsamt att titta på i längden. Så för att få en lite behagligare upplevelse har jag så långt det går valt att ha mina appar inställda på Mörkt läge. Det innebär att istället för svart text på vit bakgrund så visas vit text på svart bakgrund.

Mörkt läge för skrivbordsappar

Det mörka läget går att välja i datorns inställningar och appliceras på våra vanligaste skrivbordsappar t.ex. Outlook, OneNote och Word med flera. Inställningen heter Aktivera mörkt läge för appar och går att söka fram i datorns startmeny (om du har en Windowsdator).

I menyn Välj färg väljer du Mörkt.

Mörkt läge i Teams

Teams har en egen inställning för färgtema. Klicka på de tre prickarna uppe till höger och gå till Inställningar.

I fliken Allmänt väljer du tema Mörkt.

Mörk skrivbordsbakgrund

Passa även på att välja en snygg och mörk skrivbordsbakgrund. Det finns många gratissajter där du kan söka efter fria bilder med hög kvalité. Jag sökte efter ”Dark” på unsplash.com och hittade den här vackra bergskedjan i skymningsljus som jag nu använder som skrivbordsbakgrund på min dator.

Photo by JOHN TOWNER on Unsplash

När du hämtat hem en bild som du gillar så söker du i startmenyn efter inställningen Välj skrivbordsbakgrund. I menyn Välj bild klickar du på Bläddra och söker fram den bild du vill använda.

Att använda mörkt läge kan till en början kanske upplevas lite dystert om man är van vid det ljusa läget. Men ge det en chans – dina ögon kommer att tacka dig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *